EKONOMİ


Ekonomi bilimi şöyle tanımlanmaktadır;
"Sınırlı kaynaklarla sınırsız olan ihtiyaçları karşılama sorunu ile karşı karşıya kalan bireyin ya da toplumun refahını en yüksek düzeye ulaştırmanın yollarını arayan bir bilim dalı" 

"İnsanların sınırlı kaynakları,(toprak,iş gücü,sermaye,makine,bina vb.)değiş-tokuş,tüketim malları ve 
hizmet meydana getirmek için kullanırken tercihlerini nasıl yapacaklarını araştıran bilimdir"

Ekonomi bilimiyle uğraşan bilim adamları yaklaşım farklılığıyla bu bilimi çeşitli bölümlere ayırırlar;
Mikro Ekonomi;Piyasa ve türlerini,piyasaların işleme özelliklerini,firma, sanayi gibi ekonomik konularda insan davranışlarını inceleyen bölümüdür.

Makro Ekonomi;Mikro ekonominin tersine bir bütün halinde ekonomiyi ve ekonomik davranışları ele almaktadır.Yani istihdam,büyüme,enflasyon,milli gelir gibi konuları genel olarak incelemektedir.

EKONOMİ BİLİMİNİN SOSYAL BİLGİLER İÇİNDEKİ YERİ

Ekonomik konuların sosyal bilgiler dersinde öğretimi ile vatandaşlık bilincinin geliştirilmesinde katkıda bulunulmaktadır.Kıt kaynakların öneminin kavranarak onların kullanımında aşırılığa kaçmadan tasarruf yaparak kullanma başka deyişle savurganlıktan kaçınma kazanımının elde edilebilmesi için sosyal bilgiler dersinde günlük yaşantılardan örnekler verilebilmektedir.

Türk Ekonomisi

Bu bağlamda düşünüldüğünde,sosyal hayatımıza yön vererek onu şekillendiren ekonominin ilke,kavramlarını ve önemini öğrenme ve anlama öğrencilerin bilgi dağarcığını geliştirmekle kalmayıp,onların gelecekteki hayatının şekillendirilmesinde -meslek seçimi- de etkili olacaktır.




Kaynak:Sosyal bilgilerin temelleri/Pegem Akademi/editör:Ali Sinan Bilgili


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder